Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία
Η προσέγγιση μου
Η ψυχοδυναμική προσέγγιση εστιάζει στις δυναμικές σχέσεις μεταξύ συνειδητών και ασυνείδητων κινήτρων. Στην εξέλιξη του, το ψυχοδυναμικό μοντέλο ασπάστηκε πολλές απο τις θεωρίες της κλασσικής ψυχανάλυσης, που παίζουν ακόμα και σήμερα σημαντικό ρόλο, καθώς και αναθεώρησε αρκετές απο αυτές, προσθέτοντας καινούργιες θεωρήσεις. Η ψυχοδυναμική θεωρία μελετά τις ψυχολογικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα συναισθήματα, και πως αυτά μπορούν να σχετίζονται με τις πρώιμες εμπειρίες του ενδιαφερόμενου. Στοχεύει στις ενδοψυχικές συγκρούσεις που προκύπτουν από φόβους, καταπιεσμένες επιθυμίες, σκέψεις και φαντασιώσεις, ώστε να αρχίζει ο πελάτης, να αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο και αυτογνωσία στην ζωή του για να μειωθεί η ψυχική ένταση και το άγχος.
Ατομική Ψυχοθεραπεία
Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία μεταξύ δυο ανθρώπων, έναν εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτή και τον ενδιαφερόμενο. Είναι απολύτως φυσικό στην ιδέα να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία να νιώσει παράξενα και άβολα να συναντηθεί με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει και να αρχίσει να μιλάει για την προσωπική του ζωή. Γι' αυτό είναι σημαντικό για τον άνθρωπο που ξεκινάει αυτή την διαδικασία, να αισθανθεί ασφάλεια, εμπιστοσύνη και πως βρίσκεται σε έναν χώρο αξιόπιστο και ασφαλή. Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης των τρεχόντων συνθηκών της ζωής, των εμπειριών ως τώρα, των πεποιθήσεων, των συμπεριφορών και των εσωτερικών μας συγκρούσεων. Μέσα απο την διαδικασία, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κατανοήσει πως τα παραπάνω έχουν διαμορφώσει και επηρεάσει την ζωή του. Επιπλέον, σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να εντοπίσει πτυχές της ζωής του που θα ήθελε να αλλάξει, να κατανοήσει καλύτερα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, να συμφιλιωθεί με κομμάτια του παρελθόντος και να διαχειριστεί αποτελεσματικά συναισθήματα και συγκρούσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τον πελάτη να φτιάξει το παζλ της ζωής του συνδέοντας κομμάτια των προηγούμενων εμπειριών και των τρεχόντων προβλημάτων της ζωής του. Οι ατομικές συνεδρίες, έχουν διάρκεια 45-50 λεπτά και συχνότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Οι συναντήσεις διαρκούν έως ότου εκπληρωθεί το αίτημα του πελάτη.
Ψυχοθεραπεία Online
Η online ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική διαδικασία ψυχοθεραπείας. Η μόνη διαφορά είναι πως η επικοινωνία γίνεται σε κάποιον ψηφιακό χώρο αντί του φυσικού χώρου. Καθώς κάθε κρίσιμη περίοδος απαιτεί αναπροσαρμογές και νέους τρόπους αντιμετώπισης , έτσι και η συνθήκη της πανδημίας και οι δυσκολίες της, έκαναν τις online συνεδρίες ολοένα και πιο συχνές. Για ορισμένους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι μια ιδανική επιλογή. Για παράδειγμα, για κάποιον που δυσκολεύεται με τις μετακινήσεις γιατί ο χρόνος του είναι περιορισμένος ή δεν έχει την ευχέρεια να μετακινηθεί, για ανθρώπους που διαμένουν μακριά ή ζουν σε μικρές κοινωνίες και η δυνατότητα επιλογής ψυχοθεραπευτή είναι μικρή, οι online συνεδρίες είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή. Επίσης, είναι ιδανική για Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα ήθελαν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία χωρίς η απόσταση να αποτελεί εμπόδιο.
Συμβουλευτική Ζεύγους
Η Συμβουλευτική Zεύγους είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που βοηθά τα ζευγάρια να κατανοήσουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς που εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Ο στόχος είναι να βελτιώσουν και να εξελίξουν τη μεταξύ τους σχέση και να βρουν νέους πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας.
Συνήθως η ανάγκη για Συμβουλευτική Ζεύγους εμφανίζεται όταν η σχέση του ζευγαριού βρίσκεται σε κρίση. Για παράδειγμα, μια μεταβατική περίοδος όπως πχ γάμος, γέννηση ενός παιδιού κ.α. Τότε η σχέση διαταράσσεται και οι δυο σύντροφοι καλούνται :
- να εντοπίσουν σε ποια σημεία διαταράχθηκε η ισορροπία
- να περάσουν μια περίοδο έντασης και αναπροσαρμογής
- να κατανοήσουν πως νιώθουν
- να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση
- να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της νέας κατάστασης με αλληλοσεβασμό και κατανόηση.
Συμβουλευτική Ενηλίκων
Το ρήμα «Συμβουλεύομαι» παραπέμπει στην έννοια ζητώ τη συμβουλή κάποιου, ζητώ δηλαδή συμβουλές για το τι να κάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Η συμβουλευτική διαδικασία δεν είναι η παροχή συμβουλών.
Η έννοια της εκφράζεται ετυμολογικά από τις λέξεις «συν + βουλεύομαι» δηλαδή συσκέπτομαι, συναποφασίζω.
Η συμβουλευτική είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη σε σύγκριση με την ψυχοθεραπεία. Αφορά την συζήτηση και την συνεργασία ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ένος συγκεκριμένου αιτήματος, μιας κρίσης που αντιμετωπίζει ο συμβουλευόμενος στο "εδώ και στο τώρα". Λειτουργεί υποστηρικτικά και στόχος είναι η αναζήτηση νέων προοπτικών και η διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών τρόπων δράσης. Υπάρχει πιθανότητα, οι συνεδρίες αυτές να γεννήσουν την επιθυμία για περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο συμβουλευόμενος, και να επεκταθεί η διάρκεια της συνεργασίας έως ότου εκπληρωθεί το αίτημα του πελάτη. Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια πενήντα λεπτά και συχνότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.